30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBanii pentru şcoli, necheltuiţi

Banii pentru şcoli, necheltuiţi

Lucrările de reabilitare a şcolilor din judeţul Gorj bat pasul pe loc, cel puţin aşa arată procentul scăzut de cheltuire a fondurilor alocate de ministerul de resort.

GORJ. Primarii din judeţul Gorj care au şcoli în reparaţii pe raza localităţilor pe care le conduc mai au două luni pentru a cheltui fondurile repartizate. În ciuda faptului că au fost monitorizaţi periodic de prefectură şi au fost organizate numeroase şedinţe care au avut ca temă stadiul lucrărilor şi nivelul de cheltuire a banilor, edilii anumitor comune din judeţ nu s-au grăbit să finalizeze procesul de modernizare şi reparare a şcolilor. Din această cauză, Gorjul ocupă unul dintre locurile codaşe în clasamentul cheltuirii banilor alocaţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru repararea unităţilor de învăţământ.

Ritm greoi

 

Până în prezent au fost cheltuite numai 31% din fondurile repartizate. Dacă sunt comparate datele statistice din luna septembrie cu cele de la sfârşitul lunii octombrie rezultă că firmele de construcţii au oprit o perioadă lucrările, respectiv în zilele în care a plouat. Nici aşa nu poate fi însă explicată însă creşterea de doar un procent între lunile septembrie şi octombrie, adică de la 30% la doar 31%. Pentru acest an, suma repartizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a atins aproape 293 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă că mai sunt de cheltuit cu mult peste 150 de miliarde de lei vechi. Un lucru aproape imposibil în condiţiile în care prognozele meteo anunţă ninsoare şi vreme nefavorabilă, o dată cu apropierea primei luni de iarnă.

 

În 28 de şcoli, lucrările au început

 

Din centralizarea făcută de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, în 63 de unităţi de învăţământ au fost executate sau sunt în curs de executare lucrări de reabilitare. Un nivel scăzut de realizare a lucrărilor se înregistrează în localităţile Albeni, Motru şi Samarineşti. Potrivit datelor statistice, în 28 de unităţi de învăţământ lucrările nici măcar nu au început. Cinci dintre şcoli încă nu au proiectele gata, şapte se află în faza de evaluare a ofertelor, în zece urmează să aibă loc licitaţiile sau se află în perioada de contestaţie a acestora, iar în alte şase abia au demarat lucrările de reabilitare. După cum a declarat subprefectul de Gorj, Constantin Dumitrescu, primăriile şi Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuie să grăbească finalizarea lucrărilor până la 31 decembrie. În caz contrar, sumele rămase necheltuite în acest an bugetar vor fi pierdute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS